27 Nisan 2013 Cumartesi

Protein tozu zararlı mıdır?






Protein Tozu



Protein nedir?
Protein, vücudumuzu oluşturan temel yapı taşı amino asitlerden oluşur. Vücut için en gerekli bileşenlerden biridir. Kasların canlılığı, tamir edilmesi, hormon ve enzim üretimi, vücudun su dengesi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması bunların hepsi protein sayesinde gerçekleşir.

Protein tozu zararlı mıdır?

* Eğer vücut geliştirmek için protein tozu veya aminoasit hapı kullanacaksanız , hiç tavsiye etmiyoruz.. günde 6 tane aminoasit hapı yerine 1-2 tam yumurta yemeniz aynı değerleri verir.

* Vücut geliştirmede protein tozu ve aminoasit haplarından uzak durmak gerekir.

* Yalancı gelişme yapacaksanız hiç yapmayın daha iyi….Sağlığınızı kaybedersiniz……İlk etapta olumlu gibi görünen bir çok şey , ileriki yıllarda telafisi imkansız hasarlar bırakabilir.

* İnsanlar arasında şöyle bir yanlış kanaat vardır.’’Vücut geliştirme sporunu bırakınca kaslar sarkar’’ yanlış bir kanattır.

* Doğrusu şudur; Kasların sertliği gider ve kasın kütlesi küçülür.Sarkma olmaz.Lakin sporu bırakınca yanlış ve dengesiz beslenme sonucu yağlanma olacağı doğrudur.

* Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir..

* Vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR.

* Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır.Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir. Proteinsiz kas gelişmez. ama doğal yolla… yapay ilaçlarla DEĞİL !

* Proteinler tüm et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur…Bol tüketin..

* Yumurtanın sarısı yağ,beyazı ise protein yoğunlukludur.Süt,bal ve çerezi sofranızdan eksik etmeyin..

* Pirinç pilavını ve fasulyeyi bol tüketin….Bunlarda protein bol miktarda bulunur.

* Yağlı besinlerden uzak durun.

* Karbonhidratı abartmadan yeterince alın.(Makarna,ekmek,un mamulleri,şeker v.b)

* Bol sebze ve meyve yiyin.. Vitamin açısından çok faydalıdır.

* Protein kasları geliştirir ve vaz geçilmezdir.Karbonhidrat enerji verir.Vitamin dokuları onarır.

* protein tozu veya aminoasit hapları yerine doğal beslenmenizi öneriyoruz.

Aşırı protein alımı bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna etken olabilir. Aşırı protein alındığında böbrekleriniz sindirim konusunda zorlanır.

* Protein tozu kullanırken böbreklerin zarar görmesinin en temel sebebi ise protein tozu kullanımı esnasında alkol tüketilmesidir.



Canan Efendigil Karatay Neler Söylemiş?


Çok acı bir kayıp, onu söylüyorum fakat bu enerji içeceklerinin hepsini yasaklamak lazım diye söylüyorum, düşünüyorum. Çünkü hakikaten bu genç yaştaki sporcuların ölümünün en önemli sebeplerinden biri bu enerji içecekleri. Çok fazla kullanılıyor, spor salonlarında gençlere maalesef bunlar veriliyor, bilhassa protein kaynaklı, vücut yapmak için. Bunlar toz olduğu için ve de içinde yüksek miktarda şeker ihtiva ettikleri için içerdikleri için hakikaten vücut için toksik yani normal bir kişinin hiç ailesinde kalp olsun olmasın mutlaka oluyor. Bana 18-19 yaşında annesinin elinden tutup Amerika’da basketbol takımında oynayan üniversitede çocukları getirdiler, Türk çocuklarını getirdiler, kalplerinde büyüme var. Şimdi kalp krizi dediğimiz burada damar tıkanıklığı değil, kalp krizi burada adalenin genişlemesi, çünkü sporcular zaten efor sarf ediyorlar, sporcu kalpleri var, sporcu kalbi demek adalenin genişlemesi demek biraz da şey yapması, o sağlıklı yani aerobik bir spor yormadan. Fakat bunun üstüne yüklersek eğer proteinlerle ki protein değil aslında, protein tozu, her bir şey, herhangi bir şey toz hâline çevrildiği zaman vücut için toksik oluyor, bunu ben senelerden beri söylüyorum yeni bir olay değil, maalesef bu piyasaya sürülüyor ve de çok yüksek fiyatlarla satılıyor, bir rant meselesi ve gençlerimiz sporcularımız yani bütün dünyada sadece Türkiye’de değilbundan yararlanmaya çalışıyorlar saf saf ve hayatlarını kaybediyorlar; sebebi kalp adalesinin genişlemesi. Kalp adalesi genişleyince kalp adalesinin içinde bağ dokusu meydana gelir ve o bağ dokusu da efor sırasında veya şeyden sonra çok genişlediği zaman ritim bozukluğu yapar, ölüm nedeni budur. Tamam kalp krizidir ama adale genişlediği için miyokart hipertrofisi diyoruz biz buna, kalp adalesini genişletiyor ve de eforla spor yaptıkları için ve de profesyonel sporcuların zaten kalp adaleleri geniş ve büyümüş, bu üzerine yük bindiriyor, toksik. Yani bütün protein tozları toksiktir. ( Ne demektir toksik? Sağlığa zararlı, zehirli demektir (Türk Dil Kurumu))







Protein Türü
Sabah
Öğün Arası
Antreman Öncesi
Antreman Sonrası
Yatmadan Önce






Yumurta Proteini
****
****
***
***
**






Tam Yağlı Süt Proteini
*
***
*
**
****

En İyi Protein Seçeneği  *****








• Proteinler vücutta direkt olarak depo edilemez. Ancak alınan proteinlerin fazlası yağa dönüşerek, depo edilir. Vücuttaki artan yağ da sporcunun performansını düşürerek, kilo alımına sebep olur.

• Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan ürik asit gibi artık maddelerin atımı böbrekler tarafından gerçekleştirildiğinden, fazla protein alımı, sporcularda su kaybına yol açar.

• Fazla protein alımı, kalsiyum atılımını hızlandırır. Bu da spor sakatlanmalarına yol açar.

• Protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kolesterol bulunur. Bu tür yiyeceklerin fazla oranda tüketimi, ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini yükseltir.








2 yorum: