30 Nisan 2013 Salı

En çok kilo aldıran yiyecekler


En çok kilo aldıran yiyecekler nelerdir?




Öncelikle şeker içeren yiyecekler, un içeren yiyecekler ve yağlı yiyecekler kilo aldıran yiyeceklerdir.
Özellikle yağlı yiyecekler daha çok kilo aldırır.
Ama sağlıklı kilo almak istiyorsak, beslenmemizi dengeli olarak yapmamız gerekir.
Neler yiyebiliriz?
Meyve  ve meyve suyu mutlaka içmelisiniz,  1 bardak meyve suyunda en az 2-3 meyve bulunur.
Bu yüzden sürekli meyve yeme şansınız yoksa, öğün aralarında ve yemek aralarında içeceğimiz meyve suyu normal almamız gereken şeker oranını arttırır ve kilo almamızı sağlar.
Ekmek, pilav ve makarna yine sağlıklı karbonhidratları tercih etmeliyiz. Yağlı yiyecekleri biraz biraz ekleyebiliriz, yemekleri biraz daha yağlı yapabiliriz.  Tabiiki yine sağlıklı yağlar kullanarak. Zeytin yağı, tereyağı  kullanabilirsin. Tamamen yağlı bir yiyecek yemek hem midemize dokunur hemde kolestrol gibi bir çok hastalıklara sebep olur. Bunları öğünlere bölersek dengeli bir şekilde kilo almak için çok daha rahat olur.
Genelde kilo alma programlarında en çok yapılan şey daha çok kalorili ama az hacim kaplayan yiyecekleri tercih ettirmektir. Çünkü zayıf kişilerin mide kafesleri çok az . Bu yüzden ancak sık sık ve kalorili yiyeceklerle kilo alabilirsiniz. Besinlerin içerisindeki karbonidrat miktarı, şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler kilo aldıran yiyeceklerdir.

En Sağlıklı Kilo Aldıran 10 Gıda

Bir kilo alma diyeti; protein, karbonhidrat, özellikle kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı ya da esansiyel yağlar açısından zengin gıdalar içermelidir. Genellikle, günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 50''sini proteinlerden almalısınız, yaklaşık yüzde 40 karbonhidrat ve yaklaşık yüzde 10 yağ (sağlıklı yağ). Aşağıda kilo almaya çalışanların diyetlerine dahil edebileceği, en sağlıklı kilo aldıran 10 yiyecek sıralanmıştır.

  • Kırmızı Et: Kırmızı et, en zengin protein kaynaklarından biridir. Proteinleriyle birlikte, birçok önemli vitamin ve mineral de içerir. Son derece zayıf insanların kilo alması ve kas kütlesi kazanması için yararlı olabilir. Yağsız sığır eti özellikle bu amaç için uygun olabilir.
  • Yumurta: Yumurtanın diğer bir önemli besleyici protein kaynağı olduğundan bahsetmeye gerek bile yoktur. Yumurta, proteinden başka A, D ve E vitaminleri gibi önemli besinleri de içerir. Tüm bunlar yumurtayı iyi kilo aldıran yiyeceklerden biri yapıyor.
  • Kahverengi Pirinç: Kahverengi pirinç sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Kahverengi pirinç, tam tahıllı bir gıdadır ve beyaz pirinçten daha besleyicidir. Karbonhidrat ve proteinle birlikte vitaminler, özellikle B vitaminleri, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir.
  • Kuru Yemiş: Kaju, fıstık, ceviz, badem gibi kuru yemişler protein, lif, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Ayrıca yüksek kalori içerir. Bu yüzden zayıf insanlar, sağlıklı yağları yeterli miktarda alabilir ve kilo alma diyetlerine birkaç kuru yemiş dahil ederek kalori alımını artırabilirler.
  • Balık Yağı: Balık yağı omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 esansiyel yağ asitleri, sağlıklı bir şekilde iltihaplanmayı azaltmak ve kilo almak için yardımcı olabilir. İyi birer omega-3 esansiyel yağ asidi kaynağı olarak kabul edilen balıklar somon, ton balığı, uskumru, morina ve alabalıktır. Bunlar iyi kilo aldıran gıdalardan bazıları olarak kabul edilmektedir.
  • Sağlıklı Yağlar: Diyetinize sağlıklı yağlar eklemek, kilo almak için en etkili yollardan biridir. Sağlıklı yağlara örnek olarak sızma zeytinyağı ve kanola yağı sayılabilir. Bu yağlar tekli ve çoklu doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
  • Keten Tohumu: Keten tohumu sindirim sistemi sağlığı için gerekli olan besleyici lifler bakımından en önemli kaynaklardan biridir. Aynı zamanda protein açısından zengindir ve omega-3 yağ asitleri içerir.
  • Az Yağlı Süt Ürünleri: Süt, peynir ve yoğurt gibi az yağlı süt ürünleri, gerekli proteini almak için gayet yararlıdır. Yoğurt, kilo almak için çok önemli olan sindirim sistemi sağlığını artırabilen dost bakteriler içerir.
  • Kinoa: Kinoa en besleyici tahıllardan biri olarak kabul edilir. Kinoa''daki protein ve lif içeriği birçok hububatta olduğundan daha yüksektir. Kinoa protein, vitamin ve mineral deposudur. Sağlıklı bir diyete dahil edebileceğiniz, sağlıklı kilo almak için tüketebileceğiniz yiyeceklerden biridir.
  • Meyve Suyu: Meyve suları yoğun karbonhidrat içeren başka bir kaynaktır ve bu yüzden kilo almaya çalışırken herkes için harika bir besindir. Kola veya soda gibi sağlıksız içecekler yerine meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Meyve suları aynı zamanda yüksek kalori içerir ve kilo almak için bir yardımcı olabilir.

SUYUN HAYATIMIZIDAKİ ÖNEMİ


            SUYUN HAYATIMIZIDAKİ ÖNEMİ






su içmek bu kadar önemli? Daha fazla su tüketmek için ne yapmalıyız? Memorial Hastanesi’nden Uz. Dr. Selahattin Türen suyun sağlığımız açısından önemini anlatıyor.

Az su içenlerde yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozukluklukları görülebilir

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının %60’ını, kadında %50’ sini su oluşturur. Bu oranlar yenidoğan bir bebekte %70- 75 iken yaşla birlikte azalır. İnsan beyninin % 95’i ve akcigerlerin %90’ını su oluşturur. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içinde su yeterli ise gerçekleşebilmektedir. Vücut sıvısının %2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafizada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olur. Vücut sıvısının azalmasına basitçe “dehidratasyon” denir. Gün boyu devam eden hafif yorguluğun en sık nedenlerinden biri de hafif dehidaratasyondur.

Su neden yaşamın kaynağı?
  • Vücutta taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşır, atıkları uzaklaştırır.
  • Böbreklerin toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.
  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır.
  • Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur.
  • Sıcak havalarda vücudu serin tutar ve soğuk havalarda vücut izolasyonu sağlar.
  • Yeteri kadar tüketildiğinde, cildin daha düzgün, daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasını sağlar.
  • Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır.
  • Su, emziren kadınlarda, süt üretimini artırır.
  • Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi için su gerekmektedir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmada yardımcı olur.
  • Eklemlerin kayganlığını sağlar.
  • Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir.
  • İçme suyu veya doğal kaynak sularının birçoğu bölgeden bölgeye degişmekle birlikte; bazı minarelleri içerir. Vücudumuz için gerekli olan minarellerin bir kısmını içtiğimiz sulardan elde ederiz. Bunlar içinde kalsiyum, magnezyum ve sodyum daha fazla miktarda olanlardır. Flor, iyot ve diğer eser elementlerin de bir kısmını içtiğimiz sulardan sağlarız.



Su tüketim miktarı çevresel ve kişisel şartlara göre değişir

Su tüketiminin sağlığımız için çok önemli olduğu yıllardır anlatılır. Peki, günlük su tüketimi ne kadar olmalıdır? Bu konuda uzmanların farklı görüşleri olsa da çoğunlukla ortalama günlük su tüketiminin 2-2.5 litre olmasi tavsiye edilir. Bunu 8x8 yani gunde 8 defa 8 onz (250 ml veya bir su bardağı) su içilmesi şeklinde de duymuş ve okumuş olabilirsiniz. Bu miktarlar ortalama miktarlardır. İdeal olan ise su ihtiyacının kişinin durumuna ve mevcut hastalıklarına, hava sıcakliğına ve aktivite düzeyine göre ayarlanmasidir.
Yeterli su içip içmediğinizi test etmek için 3 küçük ipucu
  • Susuzluğunuzu gidermek için içtiğiniz su miktarının en az 2 katını tüketin.
  • Günboyu ve sık sık su için ve su içmek için susamayı beklemeyin.
  • İdrar renginiz koyu sarı renkli ise yeterli miktarda su içmiyorsunuz demektir. İdrar renginiz koyu sarıdan açik ve şeffaf renge dönüştüğünde yeterli miktarda su tüketiyorsunuz demektir.

Kimler daha çok su tüketmeli?
  • Yüksek proteinli diyetle beslenenler.
  • Lifli gıdalardan zengin beslenenler.
  • Bulantı kusma ve ishal ile sıvı kaybının arttığı zamanlar
  • Ağır fiziksel aktivite yapanlar
  • Çok sıcak ortamlarda olup, aşırı terleyen kimseler daha fazla su tüketmelidirler.

Su her zaman yaşam kaynağınız olmayabilir

Vücutta fazla miktarda sıvının olduğuna işaret eden durumlarda (bacaklarda ödem ve karında asit); kalp yetmezliği, böbrek yetmezligi, siroz ve kronik karaciğer hastalığı gibi zaman zaman sıvı alımının belli bir miktarla kısıtlanması tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu gibi durumda olan hastaların doktorlarının tavsiyelerine uymaları daha doğru olacaktır.
Çay, kahve, kola suyun yerini tutmaz

İçeceklerin hiçbiri suyun yerine geçemez. Su, kalori içermez ve asiditesi yoktur. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi; çarpıntıya neden olurken; bu içeceklerin beraberinde fazla şeker ve krema tüketilmesi de gereksiz kalori alınmasına yani kilo artışlarına sebep olabilir. Ayrıca kafeinin idrar söktürücü özelliği de olduğundan fazla tüketildiginde önce sıvı alımı artmış olur, ancak daha sonra idrarla sıvı kaybı artar.

Kola ve benzeri asitli içecekler mideye rahatsızlık verdiği gibi; alınan asidin etkisini azaltmak için vücut çok fazla su harcamak zorunda kalır.

Su tüketiminizi artırmak için öneriler:

  • Su içmek için susamayı beklemeyin.
  • Yemeklerle birlikte ve yemek aralarinda su için.
  • 8x8 kuralını unutmayın. Günde 8 kez 8 onz (240 ml, 1 su bardağı) su için.
  • Kendinize su içmek için güzel bardaklar ya da şık bir sürahi alabilirsiniz.
  • Çalışma ortamınızda ve evinizde belirleyeğiniz bölümlere “su iç” yazılı notlar asabilirsiniz.
  • Ofis bilgisayarınıza su hatırlatması programlarından kurabilirsiniz. Böylelikle siz işinize konsantre olmuş çalışıyorken, ekranda beliren su şişesi size su vaktinin geldiğini hatırlatır

diyet örneği

Uzmanlardan, kilo vermeye yardımcı olacak bir diyet örneği:

1. GÜN

Sabah: 2 ince dilim salam, 1 adet elma, 1 adet portakal, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir (yağsız), 1 ince dilim Ekmek ve 6 adet yeşil zeytin.
Öğle: 1 adet tavuk baget (derisiz), 1 adet Domates, 1 adet soyulmuş salatalık ve 1 ince dilim ekmek.
İkindi: 1 adet mandalina ve 1 adet peynirli sandviç.
Akşam: 1 adet mandalina, 1 adet portakal, 1 adet domates, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 ince dilim Ekmek, 2 yemek kaşığı makarna (sade) ve 5 yemek kaşığı kabak (kıymalı).
Yatmadan önce: 1 Su bardağı süt (1/2 yağlı).
2. GÜN:

Sabah: 1 adet yumurta, 1 adet elma, 1 adet portakal, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir (yağsız), 1 ince dilim ekmek ve 6 adet yeşil zeytin.
Öğle: 4 adet köfte, 1 adet domates, 1 adet soyulmuş salatalık ve 1 ince dilim ekmek.
İkindi: 1 adet mandalina ve 1 adet peynirli sandviç,
Akşam: 1 adet portakal, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 ince dilim ekmek, 2 yemek kaşığı Pirinç pilavı (sade) ve 5 yemek kaşığı Lahana (kıymalı).
Yatmadan önce: 1 su bardağı süt (1/2 yağlı).
3. GÜN:

Sabah: 2 ince dilim salam, 1 adet Ayva, 1 adet portakal, 1 adet domates, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 kibrit kutusu beyaz peynir (yağsız), 1 ince dilim ekmek ve 6 adet yeşil zeytin.
Öğle: 1 adet domates, 1 adet soyulmuş salatalık, 1 ince dilim ekmek ve 80 gram ton balığı (konserve).
İkindi: 1 adet mandalina ve 1 adet peynirli sandviç.
Akşam: 1 adet mandalina, 1 adet domates, 1 ince dilim ekmek, 2 yemek kaşığı makarna (sade) ve 5 yemek kaşığı karnıbahar (kıymalı).
Yatmadan önce: 1 su bardağı süt (1/2 yağlı).

KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Uzmanlar, diyet döneminde ise şunlardan uzak durulmasını öneriyor:
Kızartmalar, kuruyemişler, patates cipsi, çikolata - şekerlemeler, hazır meyve suları, meşrubatlar, kremalar, dondurma, yağlı kekler ve hazır soslar. Çay-kahve gibi içeceklerin şekersiz ve kremasız tüketilmesi gerektiğini de ifade eden uzmanlar, Günde iki bardaktan daha fazla soda-limon içilmemesi gerektiğini de vurguluyor.
KALORİ NEDİR?
Kalori enerjidir, bu enerji yiyeceklerin yakılması ile açığa çıkar. Yiyeceklerin kalori miktarını ölçen ve kalorimetre adı verilen alet, bir su tankı ve onun içine batırılmış, yüksek basınçlı oksijen bağlantısı olan çelik bir kaptan oluşan basit bir düzenektir.
Kalorisi ölçülecek yiyecek çelik kaba konulur, oksijen verilerek tutuşturulur. Yanma bitince kabı çevreleyen sudaki ısı yükselmesi ölçülür. Derece olarak ısı yükselme miktarı ile kilogram olarak suyun ağırlığı çarpılınca sonuç doğrudan (gıda uzmanlarının kullandığı) kalori miktarını verir.
İnsanlar bu şekilde yiyeceklerin kalori miktarlarını ölçerken bir şeyin farkına vardılar. Hangi yiyeceğin içinde olurlarsa olsunlar bütün protein türlerinin bir gramları aynı miktarda kalori veriyorlardı. Aynı şeyler yağlar ve hidrokarbonlar için de geçerliydi. Protein ve karbonhidratların her bir gramı 4, yağların ise 9 kalori içeriyordu.
Bu yüzden yiyecekleri tek tek yakarak kalori miktarlarını ölçmeyi bıraktılar. Bir yiyecekte kaç gram yağ, protein ve karbonhidrat olduğu biliniyorsa iş kolaydı. Protein ve karbonhidrat gramajlarını 4, yağınkini ise 9 ile çarparak yiyeceğin toplam kalori miktarı bulunabiliyordu.
Yine de kalorimetre ile insan vücudu arasında küçük bir fark vardır. Kalorimetrede yiyeceğin tümü yakılır. Vücutta ise yağın yüzde 2’si, karbonhidratın yüzde 5′i, proteinin de yüzde 8′i sindirilip parçalanmadan yani enerjiye dönüşmeden vücuttan çıkar gider. Hassas değerlendirmelerde bu farkı hesaba katmak gerekir.
Bilimsel olarak kalori; 1 gram suyun ısısını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır. Gıda ve fizik dalı ile uğraşanlar arasında enerjinin birimi ile ilgili garip bir anlaşmazlık vardır. Gıda uzmanlarının 1 kalori dedikleri değer aslında bilimsel olarak 1.000 kalori yani 1 kilokalori ‘ dir.
Vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı, söz konusu kimsenin yaptığı işle ilgilidir. Sözgelimi, yaklaşık olarak 50 kiloluk bir kimsenin her gün için 1680 kaloriye ihtiyata vardır. Fakat bu durum, tam bir dinlenmeyle geçirilen gün içindir. Eğer masa başı işi gibi yorucu olmayan bir şeyde çalışıyorsa, vücudun kalori ihtiyacı her gün için 3360 kaloriye çıkar. Ağır işte çalışıyorsa, vücudun sağlıklı ve gerektiği gibi çalışması 6720 kalori ihtiyacı doğurur.
Diyet programlarında genelde bir kibrit kutusu peynir lafı çok geçer. 30 gr yani ortalama bir kibrit kutusu peynir ne kadar kalori içerir? Bu sorunun cevabı hangi peynir olduğuna göre değişiyor.
BRİE: 96 kalori, CAMEMBERT: 89 kalori, PARMESAN : 136 kalori, SÜZME PEYNİR : 29 kalori, KAŞAR PEYNİRİ : 124 kalori, MOZARELLA : 90 kalori, RİCOTTA : 56 kalori, KEÇİ PEYNİRİ : 59 kalori, BEYAZ PEYNİR : 75 kalori içeriyor.
Zayıflamak isteyenler tarafından en çok tüketilen simit ise aslında kalori açısından pek fakir sayılmaz. Ama çok küçük miktarda tüketildiği için ve bazen bir öğün yerine geçtiğinden dolayı tercih ediliyor. Her bir simidin hamuru 60 gramdır, pişerken 20 gram fire verir ve 40 gram gelir. Bu 40 gr simitin kalorisi yaklaşık olarak 240-260 kaloridir. Bazı diyetisyenlere göre bu 300 kaloriyi bile bulabilmektedir.
100 gr kuru fasulyenin kalorisi ise 326, yine 100 gr keçi boynuzunun ise 308 kalorisi vardır.
Salatanın kalorisi ise içine koyacağınız malzemeye göre değişecektir. .
1 porsiyon kuzu kebapta 455 kalori var. 1 lahmacunda ise 250 kalori bulunuyor.
Günde kaç kalori almak gerekir?
Öncelikle, dengeli bir beslenme programı uygulayarak vücudunuzdaki her bir kilo için 20 kalori almalısınız. Buna, günlük aktivite durumunuza göre 400-700 kalori daha eklemelisiniz. Mesela 65 kiloda aktif bir kadın günlük olarak 1800-2000 kalori alması gerekir. Bu kişi haftada yarım ile bir kilo vermek istediğinde, günlük kalori miktarını 500 kalori azaltması lazım. Eğer daha kalıcı ve sağlıklı kilo çözümleri istiyorsanız, diyet yaparken günlük kalori miktarından 250 kalori indirin ve 250 kaloriyi yaktıracak kadar da egzersiz yapın.

Besinlerin kalori değerleri:

Malzeme

Birim

Kalori
Tahıllar
1 dilim beyaz ekmek28 gr90
1 dilim kepekli ekmek28 gr60
1 dilim kızarmış ekmek15 gr35
1 adet kruasan200 gr200
bisküvi100 gr470
mercimek (kuru)100 gr314
arpa (kuru)100 gr367
bulgur (kuru)100 gr371
kuskus (kuru)100 gr367
mısır (kuru)100 gr342
buğday (kuru)100 gr364
susam100 gr589
makarna (kuru)100 gr339
makarna (haşlanmış)100 gr85
pirinç (kuru)100 gr357
pirinç (haşlanmış)100 gr125
Süt ve Yumurta Ürünleri
yoğurt (yağlı)100 gr95
süt (yağlı)100 gr68
yoğurt (yağlı,meyveli)100 gr125
beyaz peynir (yağlı)100 gr275
kaşar peyniri (yağlı)100 gr413
parmesan peyniri (yağlı)100 gr440
yumurta1 adet80
yumurta akı1 adet15
yumurta sarısı1 adet65
Yağlar
tereyağı28 gr206
margarin28 gr204
sıvı
yağ
28 gr130
Etler
biftek (ızgara)100 gr278
tavuk (ızgara)100 gr132
tavuk göğsü (haşlanmış)100 gr150
kuzu (yağlı, ızgara)100 gr282
kuzu ciğeri (yağda)100 gr232
salam100 gr446
sosis100 gr295
Deniz Ürünleri
midye1 adet9
istiridye1 adet6
karides1 adet144
somon füme100 gr171
ton balığı100 gr121
Sebzeler
domates1 adet14
enginar1 adet10
patlıcan1 adet28
taze fasulye100 gr90
brokoli100 gr35
brüksel lahanası100 gr35
kabak100 gr25
havuç100 gr35
karnabahar100 gr32
kereviz100 gr18
salatalık1 adet11
marul100 gr15
mantar100 gr14
soğan100 gr35
bezelye100 gr89
taze yeşil biber120 gr15
patates (haşlama)100 gr100
ıspanak100 gr26
lahana100 gr20
Kuruyemişler
badem100 gr600
hindistancevizi100 gr603
fındık100 gr650
fıstık100 gr560
çam fıstığı100 gr600
ceviz100 gr549
patlamış mısır100 gr478
kabak çekirdeği100 gr571
ay çekirdeği100 gr578
Meyveler
elma1 adet60
kayısı1 adet8
muz1 adet100
kiraz100 gr40
hurma1 adet15
incir100 gr41
incir (kuru)100 gr59
greyfurt1 adet60
portakal1 adet50
kivi1 adet34
mandalina1 adet50
karpuz100 gr19
kavun100 gr18
şeftali1 adet60
armut1 adet70
erik1 adet8
üzüm100 gr57
çilek100 gr26
                                              
 
AĞIRLIK

BOY

TOPLAM Kg Kal (gr)

Kg Kal/Kg

BEBEK
    
0-6 ay660-117
6 ay-1 yıl971-108

ÇOCUK
    
1-3 yaş13861300100
4-6 yaş20110180090
7-10 yaş30135240080

ERKEK
    
11-14 yaş44158280064
15-18 yaş61172300049
19-24 yaş67172300049
25-50 yaş70172270039
50 den fazla70172240039

KADIN
    
11-14 yaş44155240055
15-18 yaş54162210039
19-24 yaş58162210036
25-50 yaş58162200034
50 den fazla58162180031
Gebelikte  210067
Emzirme dönemi  230067

En iyi yağ yaktıran sporlar

            En iyi yağ yaktıran 7 spor
1. Paten ile kayma  

30 dakikada 425 kalori yakar

Şaşırdınız mı? Paten kaymak hem size antrenman yaptığınızı unutturacak kadar eğlenceli, hem de yağ ve kalori eritme bakımından listede birinci sırada.

Bu yüksek miktarda yakma etkisi baldır ve kalça kaslarınızın yanlara hareketinden kaynaklanır (bu hareket iki numaralı sporumuz olan koşudaki düz harekete göre vücudunuz için daha zorlayıcıdır). Gövde kaslarınız da de dengenizi koruyabilmek için sürekli aktif kalır

Dahası, bütün bu faydaları sağlarken dizlerinize ve diğer eklemlerinize çok fazla yük bindirmezsiniz. Güçlü, sabit bir tempoda paten yapın. Kaskınızı, bilek koruyucularınızı ve dizliklerinizle dirsekliklerinizi unutmayın.

Yağ yakmayı artırmak için: Dönüşümlü olarak bir dakika yüksek tempoyla, bir dakika orta tempoyla kayın.

2. Koşma

30 dakikada 374 kalori yakar

Tipik koşucu vücudu, düzgün ve incedir ve bunun bir sebebi vardır: Önemli koşma kasları (bacaklar, kalçalar, gövde) vücudunuzdaki en hızlı kalori ve yağ yakan kaslardır.

Her bir adımdan en fazlasını almak için kollarınızı vücudunuza yakın sallayın, öne eğilmeyin ve ayaklarınızı zemine yakın tutun. Etkiyi azaltmak için önce ayağınızın ortasıyla basın, sonra ayak parmaklarınızı bastırın.

Yağ yakmayı artırmak için: Dönüşümlü olarak hızlı-yavaş koşun, ya da tepelere çıkın.

3. İp atlama

30 dakikada 340 kalori yakar

Profesyonel boksörlerin en sevdikleri antrenman yöntemlerinden biri.

Her atlayıştan en fazlasını almak için, ipin ortasında ayakta durduğunuzda, koltuk altlarınızın hemen altına kadar uzanan tutamakları olan bir ip kullanın ve şu ipuçları uygulayın: Ayaklarınızı hafifçe ayırıp vücudunuzu dik tutarak sıçrayın ve fazla yükseğe sıçramayın. İpiniz yoksa bu hareketleri ipsiz yaparak da aynı faydaları görürsünüz.

Yağ yakmayı artırmak için: Hızınızı (düşük, yüksek) ve stilinizi (tek ayakla, sonra çift ayakla atlama) sık sık değiştirin, ya da hafif koşu yaparken atlayın.

4. Hulahop çevirme

30 dakikada 300 kalori yakar

Bunu yapmak için yetişkinlere uygun boyutlarda bir hulahop (bunlar çocuk hulahoplarından daha büyük ve ağırdır, böylece daha kolay çevrilirler) alın; hulahopu önünüzde dik tuttuğunuz zaman göğsünüze kadar geliyorsa doğru boydadır.

Basitçe belinizin çevresinde döndürmeye başlayın. Başlamak için bir ayağınız önünüzde, diğeri de arkanızda durun ve ağırlığınızı öne ve arkaya verin (daire çizmeyin). Başlarda çok iyi beceremezseniz kafanıza takmayın; yine de bol miktarda kalori yakarsınız, ayrıca her çevirdiğinizde daha iyi yaptığınızı fark edeceksiniz.

Yağ yakmayı artırmak için: www.health.com/hula-hoop sitesinden ileri seviyede hareketlere ve eğlenceli bir antrenman programına bakın.

5. Tenis

30 dakikada 272 kalori yakar

Elinizde bir raketle ter dökmek için bir arkadaş bulmanız ya da ta tenis kortuna kadar gitmeniz gerektiğini zannetmeyin. Sadece bir duvarın ya da garaj kapısının yakınında topu atıp karşılayabileceğiniz düz bir alan bulun.

Dönüşümlü olarak forehand ve backhand vuruşlar yapın – bakalım topu kaçırmadan arka arkaya kaç vuruş yapabileceksiniz. 3 ila 7 metre mesafede durun, bu sizi daha sert vurmaya zorlayacaktır. Servis pratiği yapmak bile vücudunuzu yakma moduna geçirir, çünkü kaçırdığınız topları almak için koşmanız ve eğilmeniz gerekecektir.

Yağ yakmayı artırmak için: 50 veya 100 sefer arka arkaya kaçırmadan topa vurmaya çalışın.

6. Dans etme

30 dakikada 221 kalori yakar

Dans etmek listedeki en çok kalori yakan aktivite olmayabilir, ama yine de iyi ve eğlenceli bir metabolizma hızlandırıcıdır.

Burada önemli olan Latin ya da Bollywood gibi hızlı ritimli şarkılar seçerek tempoyu yüksek tutmak ve şarkıların arasında dinlenmemektir.

Yağ yakmayı artırmak için: Kollarınızı kullanın! Onları havaya kaldırıp ritme uygun olarak hareket ettirin.

7. Enerjik yürüme

30 dakikada 170 kalori yakar

Bir arkadaşınızla acele etmeden yürümek işe yaramayacaktır. Bir konuşmayı düzenli olarak sürdürmenizi zorlaştıracak kadar yüksek bir tempoyla yürümeniz gerekir.

En fazla kalori yakan kaslarınızdan (bacaklar, kalçalar ve gövde) en fazlasını almak için kısa, hızlı adımlar atın, gövdenizi dik tutun ve kollarınızı adımınızla eşzamanlı olarak ileri geri (sağa sola değil) hareket ettirin. Her bir adımda önce topuğunuzla yere inin, sonra ayak parmaklarınıza doğru bastırın.

Yağ yakmayı artırmak için: Dönüşümlü olarak iki dakika boyunca enerjik yürüyün, bir dakika boyunca da gücünüz yettiği kadar hızlı yürüyün (ya da hafifçe koşun).

29 Nisan 2013 Pazartesi

Nefes Egzersizleri


SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DOĞRU NEFES ALIMI




Sağlıklı olmanın koşullarından bir tanesi de doğru nefes almaktır. Su, hava ve yiyecek yaşamın vazgeçilmez üçlüsüdür. Nefes, hava canlılar için bir nimettir. Yaşamımızı nefes almaya borçluyuz. Ve bunu iyi kullanmak gerekir. Vücudumuz için doğru nefes almak, endişeyi azaltır, bedeni rahatlatır, zihni sakinleştirir. Sıkıntımız olmadığında nefes alış verişlerimizi hissetmeyiz. Kendiliğinden gerçekleşir.Sıkıntı zamanı gerginlik artıkça nefesinizde hızlanır. Daha çok nefes alıp vermeye başlarsınız. Bu durum bizde sanki havasız kalmış ya da yeterince nefes almıyormuşuz gibi hissettirir. Nefes alış verişindeki ki hızın artması kandaki oksijen ve karbondioksit dengesini bozar. Bu durum bizim vücut sıkıntılarının artmasına, panik hissetmenize sebep olabilir.

Soluk almamız iki şekilde gerçekleşir. Karından ve göğüsten uygulanan kasların basıncıyla akciğerlerimiz havayla dolar. Bu havanın içindeki oksijenler kana karışması için belli bir süre geçirmesi gerekir. Onun için soluk vereceğimiz zaman, havayı daha yavaş dışarıya bırakmalıyız. Nefes alışımız ise bizi sıkmayacak, gerginlik vermeyecek şekilde derin olmalı. Biraz içimizde tutup yavaşça bırakmalıyız.

Genelde bayanlar nefesi göğüsten, erkekler ise karından alırlar. Nefesi önce karından belli bir dolgunluktan sonra göğse kaydırmak daha faydalı olabilir. Bunu anlamak için bir elinizi karnınızın üstüne diğerini de göğüs kafesinizin üstüne koyup nefes alış verişlerinizi takip edin.

Nefes egzersizini yaparken rahat nefes almanız için oturma pozisyonunda olmalısınız.

  


Tüm dikkatinizi içinizde toplayın. Nefes alış verişlerinizi dinleyin.
Nefes alıp vermek kendiliğinden olur. Adeta refleks gibi.
İçine nefesin nasıl dolduğuna dikkat et. Nefes alırken burnundan yada ağzından giren havanın içine aktığına içindeki sıcak, ılık havanın nefes yollarından nasıl dışarı çıktığına dikkat et.
İçine almış olduğun havanın temiz ve taze olduğunu, bol oksijen barındırdığını düşün. Farz et ki, taze çam ormanlarından, nehir kenarlarından, geliyor. Hatta yüksek ovalardan, tepelerden tertemiz, serin hava. Sağlıklı ve sıhhatli.
Ve içinden sıcak, kullanılmış hava dışarı çıkıyor. Çıkarken tüm yorgunlukları ve tükenmişlikleri de çıkarıyor.
Her nefes alış verişinle beraber içindeki gerginlikler dışarı çıkarken, taze ve yeni havayla doluyor.
Günde 3-5 dk. 3 ya da 4 kez bu nefes egzersizini tekrarlamak oldukça faydalı. Kendinizi alıştırabilir ve mücadele etme potansiyelinizi artırabilirsiniz.


28 Nisan 2013 Pazar

Hulahop

                    Hulahop Nasıl Zayıflatır?







  • Kalori yakmaya, kilo vermeye ve vücudun formunu sıkı bir şekilde korumasına yardımcı oluyor.
  • Beyne giden kan akışını artırıyor ve düzenli olarak yapıldığında vücudunuzun enerji seviyesini artırıyor.
  • Beli, kalçayı ve dizleri kuvvetlendiriyor.
  • Koordinasyon özelliğiniz oldukça gelişiyor.
  • Vücut hareketleriniz ve nefes alıp verişinizin koordinasyonu gövdenizdeki kasların güçlenmesini sağlıyor. Omurga da esnekleşmiş oluyor.
  • Sadece karın kaslarınızı çalıştırıyor gibi gözükse de aslında vücudunuzdaki hemen hemen tüm kasları çalıştırıyor; kalçayı, boynu bile…
  • Hayati önem taşıyan organlarımızın tüm özelliklerinin çalışmasını geliştiriyor.
  • Enerjik bir spor olduğu için kendinizi iyi ve dinç hissetmenizi de sağlıyor.
  • 30 dakikada 300 kalori yakar


Evde uygulayabileceğiniz genel bir hulahop egzersiz programı


  • Öncelikle bulunduğunuz mekanda ısınmak adına 3 dakikalık bir yürüyüş yapın.
  • Hulahopu kalça bölgenizin hizasında sabit tutmaya çalışacak şekilde 3 ila 5 dakika arası çevirin.
  • Ayaklarınızı omuz genişliğinizde açın. Ayak parmaklarınızın hizası hafifçe sola doğru olsun. Hulahopu sol ayağınızın yanına yere koyun ve hulahopun tepesini sol elinizle tutun. Sağ ayağınızı sağa doğru kalça hizanıza kadar veya kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bunu yaparken sol elinizle hulahopu sizden uzaklaşacak şekilde yuvarlayın. Aynı esnada sağ kolunuzu da yukarı doğru uzatın. Bu egzersizi her ik taraf için de 12’şer kez uygulayın.
  • Hulahopu kalça bölgenizin hizasında sabit tutmaya çalışacak şekilde 3 ila 5 dakika arası çevirin.
  • Ayaklarınızı omuz genişliğinizde açın. Ayak parmaklarınız ileri doğru baksın ve ellerinizle hulahopu direksiyon gibi tutun. Hulahop direksiyonunuzu sağa doğru çevirirken sağ ayağınızı da aynı yöne kaldırın. Hulahop direksiyonunuzu sola doğru çevirirken sağ ayağınızı da sol tarafa doğru kaldırın. Bir sağ, bir sol tekrar sayılacak şekilde; toplamda 12 kez bu hareketi uygulayın.
  • Hulahopu kalça bölgenizin hizasında sabit tutmaya çalışacak şekilde 3 ila 5 dakika arası çevirin.
  • Ayaklarınızı omuz genişliğinizde açın. Ayak parmaklarınız ileri doğru baksın ve yine az önceki gibi ellerinizle hulahopu direksiyon gibi tutun. Ayak ve bacaklarınız sabit kalacak şekilde, vücudunuzu yavaş yavaş sola doğru döndürün. Bu sırada sağ kolunuzu göğsünüzün önünden geçirerek sağ elinizle hulahopun en soluna dokunmaya çalışın. Tüm bunları yaparken sağ ayağınızla parmak ucunuzda durursanız kalça bölgeniz de çalışacak. Aynı hareketi öbür tarafa da uygulayıp bu seti 12 kez tekrarlayın.
  • Hulahopu kalça bölgenizin hizasında sabit tutmaya çalışacak şekilde 3 ila 5 dakika arası çevirin.
  • Yüz üstü yere uzanın, bacaklarınızı 90 derecelik açıyla kaldırın. Hulahop sol elinizde olsun ve hulahopu öne doğru getirirken ayaklarınızı da ona doğru kaldırın. İkisini de aynı hızla aşağı indirin. Bu sırada sağ eliniz kafanızın altında olsun. Hulahopla ayağınızı birleştirmeye giderken karnınızı da çalıştırmak adına hafifçe mekik çekin. Unutmayın, ayaklarınızı yere tam değdirmek yerine birkaç santim yukarıda kalırsa daha fazla çalışmış olursunuz. Bu egzersizi bir seti sol el, bir seti sağ el hulahoplu olmak üzere iki setlik 12 tekrardan uygulayın.
  • Bulunduğunuz mekanda rahatlamak adına 3 dakikalık bir yürüyüş yapın. Son olarak esneme hareketlerinizi yapın ve egzersizlerinizi sonlandırın.

    27 Nisan 2013 Cumartesi

    İP ATLAYIN FORMDA KALIN
    ip atlamak zayıflatır mı-ip atlamanın faydaları

    İp atlamak gerçekten önemli bir zayıflama hareketi ve kardiyo egzersizidir. Bir vücut kondisyon ve koordinasyon kazanım egzersizi olan ip atlamak hem bacak kol, ve bel kaslarını çalıştıran hem de beyin ile kaslar arasındaki koordinasyon yeteneğini güçlendirici bir fayda da sağlamaktadır. Koşma ve bisiklete binme egzersizleri gibi ip atlamak bir saatte 600 kalorinin üzerinde bir kalori yakımı sağlamaktadır. İp atlamak sadece kilo vermek veya mevcu
    İp atlamanın faydaları nelerdir:
    İp atlamak öğrenmesi uygulanması basit, ucuz ve eğlenceli bir egzersizdir. Kemik ve kaslarınızı güçlendiren ve aynı zamanda yağ yakımı da sağlayan ip atlama egzersizleri kalp dostu olup kardiyo egzersizleri (kardiyovasküler hareketleri) niteliğindedir. Yurt dışında ve özellikle ABD ip atlamanın sağlık için faydaları uzun zamandan beri fark edilmiş olup ilk ve orta öğretimdeki çocuklara sağlık bakanlığı desteği ile ip atlama kursları dahi tertip edilmektedir.

    t kiloda kalmak için değil boy uzatmak için de etkilidir. İp atlamak çocuklarda boy uzatır mı derseniz uzmanlar ip atlamanın kemikleri uzattığı ve güçlendirdiği için boy uzamasına faydalı bir egzersiz olduğunda hemfikirler. Günde 20 dakika ip atlayan kişiler, hiç bir şekilde diyet yapmadan ve yediklerinden kısmadan kilo verebilirler. Tabi bunun için günlük 2 litre kadar da su içilmesi gerekiyor. Egzersizler aerobik ve anaerobik egzersizler olarak iki kısma ayrılmaktadırlar. Anaerobik egzersizler oksijensiz kalori yakımı olarak bilinir ve yoğun enerji harcatması ile bilinirler. Normalde anaerobik egzersizler 100 metre koşusu gibi vücudu yoran ve bitkin düşüren egzersizler olup uzun süre dayanılması neredeyse imkansızdır. Oysa ip atlamak, hem anaerobik metabolizmayı harekete geçirmekte hem de koşmak gibi yorucu olmadığı için 1 saate kadar yapılabilen bir spor hareketleri olarak bilinmektedir. Bu nedenle de yağ yakmak için ip atlamak gerçekten çok etkili bir egzersiz çeşididir.
    Sıçrama ve İp Atlama

    Sağlık açısından uygun, ucuz ve hoşlanılabilir olarak en elverişli egzersizlerden biri de ip atlamaktır. Bir kişinin sağlıklı kalabilmesi için ayaklarını kullanması gerekir.

    Egzersiz hususunda doktorlar ve sağlık otoriteleri; hızlı adımlarla yürümek, hafif tempoda koşmak ve kır koşularını tavsiye etmişlerdir. Birçok insan bunların hepsinin etkisinin olduğunu bilmesine: rağmen çok zaman alması ve devamında sıkıcı olmasa sebebiyle ya başlarlar bırakırlar veya hiç başlamazlar.

    Günümüzde ev kadınları, yöneticiler, büro memurları ve okul çağındaki çocukları kaslarını çalıştırmak ve egzersiz yapmak için içeride ve dışarıda uygulayabileceği ve kişiyi mutlu edecek nitelikte hareketler ararlar. İp atlamak bu hareketlerden biridir. Çünkü sadece naylondan, pamuktan veya ketenden olan bir kaç metrelik atlama ipi egzersiz için yeterlidir.

    Dr. Kaore Fizyoloji Enstitüsü Başkanı; en azından zamana karşı sağlıklı kalınabilmesi için; herkesin çok kolayca ip atlamayı yapamayacağını söylemiştir ve ip atlamanın bazı avantajlarını ele almıştır.

    Buna göre bacak ve kalça kaslarının gelişmesinde özellikle etkili olabilir. İp atlamada ritmik olarak, sıçramada, joking koşularında daha fazla vücudun üst kısmı hareket edecek, ayak ve diz eklemi güçlü ile bel kuvvetli olacaktır. Denge, koordinasyon ve çeviklik gelişecektir. Ayrıca sıçramadan dolayı harcanan enerji miktarı artacaktır.

    Avrupa ve uzak doğuda asırlar önce yapılan ve her yaştaki insanların hoşlandığı ip atlamanın ilk geliştirildiği yeri hiç kimse bilmez. Filipinleri ziyaret edenlerin özel sıçrama oyunlarını görmeleri mümkündür. (Bambu ağaçlarından yapılmış sıçrama oyunu). Ayrıca asırlardan beri kendi kültürümüz içerisinde okul çağındaki çocuklar, bazı profesyonel sporcular eğlence ve antrenman sırasında ip atlarlar. Boksörler dayanıklılığı geliştirmek için sıçramanın yararını bilir. 1957'de İlinois Üniversitesinin bir çalışması belki de gerçek yararlarını belirten ilk görünümlerdir. Bu çalışmaya katılan 9-11 yaşlarındaki okul çocuklarına yalnız ip atlama hareketleri yaptırıldı. Sonunda çocukların kale verimliliğinin ve dayanıklılıklarının arttığı, göğüsten nefes almalarının geliştiği, vücut yağlarının azaldığı ve kaslarının kuvvetlendiği, ayrıca çevikliklerinin arttığı ve programa başlamadan evvelkinden 10 cm daha yükseğe sıçradıkları belirlendi.

    Böyle bir çalışma büyükler için de mümkün mü? 1961'e kadar hiç kimse gerçek anlamda bilmiyordu. Dr. Rodahl (Filipin Lankonau Hastahanesi araştırma müdürü) bunu test ederek çalışan memurların öğleden sonra meydana gelen yorgunluklannın giderilmesi için bir araştırma yaptı. İlk önce yaşları 19-24 olan sekreter bayanlardan ip atlama egzersizleri içeren bir grup oluşturdu. Bu bayanlar, öğlen saatinde günde 5 dakika ip atlatarak haftada 5 gün olmak üzere bir ay çalıştırıldı. Sonuçta sekreter bayanların fiziksel kapasitelerinin ortalama %25 arttığı tespit edildi.

    Temple Üniversitesinde yaşları 19- 43 olan erkekler grubu üzerinde benzer programlar gözden geçirildi. 2 ay süresince haftada beş gün, günde 10 dk. ip atlama testi uygulandı. Buna göre iş üretimi için O2 kullanımı kişisel kapasiteleri kale dolaşım sistemi verimliliğindeki ortalama gelişme %23'e çıkarken bazılarınınki %31'e ulaştı. Ayrıca bu gruptakilerin kale atım sayıları azaldı, çalışma yükleri arttı ve bir çoğunda pençe kuvvetleri gelişti.

    Arizona Eyaleti Üniversitesinden Jack Bakeri spor yapmamış 92 öğrenciyi test etti. Yarısına günde 30 dakikalık programı, diğer yarısına günde 10 dakikalık ip atlama programı uyguladı. Sonuçta her iki grupta da kardiovasküler verimliliğin arttığı ve iki grup arasında benzerlik olduğu tespit edildi.

    İp Atlamanın Faydaları

    Gerilim içinde olduğunu zaman özellikle doğal olarak hoplama veya zıplama gibi hareketler yapılır. Bir oyun esnasında neşeli bir şekilde seyrederken hop oturup hop kalkılır veya önemli bir maçtan sonra kazanan oyuncular kanguru gibi sıçrarlar ya da televizyon programlarında büyük bir ikramiye kazanıldığında havalara sıçranır.
    Bazı ülkelerdeki okulların bir kısmında Beden Eğitimi programlarına ip atlama egzersizini koymuşlardır.
    İp atlamaya hayatın her anında erken veya geç başlanılabilir. Egzersizler gruplar halinde antrenman programları olarak yapılabilir aynı zamanda diğer çalışmalarla da halledilebilir. Odada, büroda veya yatağın üzerinde zıplayarak çalışmaya başlanabilir.

    Protein tozu zararlı mıdır?






    Protein Tozu



    Protein nedir?
    Protein, vücudumuzu oluşturan temel yapı taşı amino asitlerden oluşur. Vücut için en gerekli bileşenlerden biridir. Kasların canlılığı, tamir edilmesi, hormon ve enzim üretimi, vücudun su dengesi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması bunların hepsi protein sayesinde gerçekleşir.

    Protein tozu zararlı mıdır?

    * Eğer vücut geliştirmek için protein tozu veya aminoasit hapı kullanacaksanız , hiç tavsiye etmiyoruz.. günde 6 tane aminoasit hapı yerine 1-2 tam yumurta yemeniz aynı değerleri verir.

    * Vücut geliştirmede protein tozu ve aminoasit haplarından uzak durmak gerekir.

    * Yalancı gelişme yapacaksanız hiç yapmayın daha iyi….Sağlığınızı kaybedersiniz……İlk etapta olumlu gibi görünen bir çok şey , ileriki yıllarda telafisi imkansız hasarlar bırakabilir.

    * İnsanlar arasında şöyle bir yanlış kanaat vardır.’’Vücut geliştirme sporunu bırakınca kaslar sarkar’’ yanlış bir kanattır.

    * Doğrusu şudur; Kasların sertliği gider ve kasın kütlesi küçülür.Sarkma olmaz.Lakin sporu bırakınca yanlış ve dengesiz beslenme sonucu yağlanma olacağı doğrudur.

    * Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir..

    * Vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR.

    * Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır.Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir. Proteinsiz kas gelişmez. ama doğal yolla… yapay ilaçlarla DEĞİL !

    * Proteinler tüm et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur…Bol tüketin..

    * Yumurtanın sarısı yağ,beyazı ise protein yoğunlukludur.Süt,bal ve çerezi sofranızdan eksik etmeyin..

    * Pirinç pilavını ve fasulyeyi bol tüketin….Bunlarda protein bol miktarda bulunur.

    * Yağlı besinlerden uzak durun.

    * Karbonhidratı abartmadan yeterince alın.(Makarna,ekmek,un mamulleri,şeker v.b)

    * Bol sebze ve meyve yiyin.. Vitamin açısından çok faydalıdır.

    * Protein kasları geliştirir ve vaz geçilmezdir.Karbonhidrat enerji verir.Vitamin dokuları onarır.

    * protein tozu veya aminoasit hapları yerine doğal beslenmenizi öneriyoruz.

    Aşırı protein alımı bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna etken olabilir. Aşırı protein alındığında böbrekleriniz sindirim konusunda zorlanır.

    * Protein tozu kullanırken böbreklerin zarar görmesinin en temel sebebi ise protein tozu kullanımı esnasında alkol tüketilmesidir.



    Canan Efendigil Karatay Neler Söylemiş?


    Çok acı bir kayıp, onu söylüyorum fakat bu enerji içeceklerinin hepsini yasaklamak lazım diye söylüyorum, düşünüyorum. Çünkü hakikaten bu genç yaştaki sporcuların ölümünün en önemli sebeplerinden biri bu enerji içecekleri. Çok fazla kullanılıyor, spor salonlarında gençlere maalesef bunlar veriliyor, bilhassa protein kaynaklı, vücut yapmak için. Bunlar toz olduğu için ve de içinde yüksek miktarda şeker ihtiva ettikleri için içerdikleri için hakikaten vücut için toksik yani normal bir kişinin hiç ailesinde kalp olsun olmasın mutlaka oluyor. Bana 18-19 yaşında annesinin elinden tutup Amerika’da basketbol takımında oynayan üniversitede çocukları getirdiler, Türk çocuklarını getirdiler, kalplerinde büyüme var. Şimdi kalp krizi dediğimiz burada damar tıkanıklığı değil, kalp krizi burada adalenin genişlemesi, çünkü sporcular zaten efor sarf ediyorlar, sporcu kalpleri var, sporcu kalbi demek adalenin genişlemesi demek biraz da şey yapması, o sağlıklı yani aerobik bir spor yormadan. Fakat bunun üstüne yüklersek eğer proteinlerle ki protein değil aslında, protein tozu, her bir şey, herhangi bir şey toz hâline çevrildiği zaman vücut için toksik oluyor, bunu ben senelerden beri söylüyorum yeni bir olay değil, maalesef bu piyasaya sürülüyor ve de çok yüksek fiyatlarla satılıyor, bir rant meselesi ve gençlerimiz sporcularımız yani bütün dünyada sadece Türkiye’de değilbundan yararlanmaya çalışıyorlar saf saf ve hayatlarını kaybediyorlar; sebebi kalp adalesinin genişlemesi. Kalp adalesi genişleyince kalp adalesinin içinde bağ dokusu meydana gelir ve o bağ dokusu da efor sırasında veya şeyden sonra çok genişlediği zaman ritim bozukluğu yapar, ölüm nedeni budur. Tamam kalp krizidir ama adale genişlediği için miyokart hipertrofisi diyoruz biz buna, kalp adalesini genişletiyor ve de eforla spor yaptıkları için ve de profesyonel sporcuların zaten kalp adaleleri geniş ve büyümüş, bu üzerine yük bindiriyor, toksik. Yani bütün protein tozları toksiktir. ( Ne demektir toksik? Sağlığa zararlı, zehirli demektir (Türk Dil Kurumu))







    Protein Türü
    Sabah
    Öğün Arası
    Antreman Öncesi
    Antreman Sonrası
    Yatmadan Önce






    Yumurta Proteini
    ****
    ****
    ***
    ***
    **






    Tam Yağlı Süt Proteini
    *
    ***
    *
    **
    ****

    En İyi Protein Seçeneği  *****








    • Proteinler vücutta direkt olarak depo edilemez. Ancak alınan proteinlerin fazlası yağa dönüşerek, depo edilir. Vücuttaki artan yağ da sporcunun performansını düşürerek, kilo alımına sebep olur.

    • Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan ürik asit gibi artık maddelerin atımı böbrekler tarafından gerçekleştirildiğinden, fazla protein alımı, sporcularda su kaybına yol açar.

    • Fazla protein alımı, kalsiyum atılımını hızlandırır. Bu da spor sakatlanmalarına yol açar.

    • Protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kolesterol bulunur. Bu tür yiyeceklerin fazla oranda tüketimi, ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini yükseltir.